İnşaat yönetiminin en önemli işlevlerinden biri, inşaat işinin üretimini koordine etmektir. Herhangi bir inşaat işinde başarılı üretimin anahtarı, iyi bir proje yönetimine sahip olmaktır. Bu nedenle uzun yıllardır birçok projenin en iyi performansa ulaşması için planlanması, yönlendirilmesi ve kontrol edilmesi için çaba sarf edilmiştir. Her inşaat projesi benzersiz bir proje olduğu için müteahhitler işlerini geliştirmeli ve organize etmeli, benzer projelerde deneyim kazanmalı ve kararlarını mevcut projenin farklı durumlarına uygulamalıdır. Planlama ve zamanlama
İnşaat planlaması, projenin mantıksal bir analizini, gerekliliklerini ve uygulanması için bir planı (veya planları) içerir.
Bu, projenin uygulanmasını etkileyecek mevcut kısıtlamaların ve kaynakların bir değerlendirmesini içerecektir. Servis depolama, personel ofisleri, alanlar, geçici araçlar vb. için kullanılabilir. Destek hizmetleri için özel bir plan gerekmektedir. Eleştirel yaklaşıma göre planlama, işin işlevlerinin tanımlanması, bu faaliyetlerin ayrı ayrı organize edilmesi ve faaliyetlerin organizasyonunu gösteren mantıksal bir ağ diyagramının oluşturulmasından oluşur.
Kritik yolun tasarım süreci en zor ama en önemlisidir. İnşaatı yapan kişi işi kağıt üzerinde yapmalıdır. Bu, ancak bu projenin planlarını, özelliklerini, ekipmanlarını ve kısıtlamalarını bilmekle yapılabilir. Özellikle yeni başlayanlar için göz önünde bulundurulması gereken en zor plan, program için gereken ayrıntı düzeyidir. En iyi cevap, kullanıcının işi düzgün bir şekilde işlemesini sağlamak için gereken minimum ayrıntı düzeyini oluşturmaktır. Örneğin, genel yükleniciler programlarına bağlı olarak iki veya üç projeyi değerlendireceklerdir. Ancak tamirciler için bu yeterli olmayacak çünkü işlerini organize etmek için işlerinin tam bir dökümüne ihtiyaç duyacaklar. Bu nedenle, gerekli işin tanımı, kullanıcının planının ihtiyaçlarına bağlıdır ve yalnızca kullanıcı kritik yöntemleri kullanma deneyimine sahip olduğunda, kendi ihtiyaçlarını belirleyebilecektir.